Wassenaer.net


Jan II van Wassenaer (1483 - 1523)
geschilderd door Jan Mostaert (1474-1555)

Dit is het portret van Jan van Wassenaer, geschilderd door Jan Mostaert (1474-1555). Op de kastelen Duivenvoorde en Twickel zijn ook portretten van Jan in volle wapenrusting en op al die portretten is de linkerkant van zijn gezicht naar ons toegekeerd. Hij toont ons steeds een paar lelijke littekens en een scheve mond alsof hij ons door de eeuwen heen wil vertellen over zijn heldendaden.

Op 10 augustus 1509 had de Duitse keizer het beleg geslagen voor de Italiaanse stad Padua dat bezet werd gehouden door de Venetianen. Op 17 augustus werden de muren bestormd en Jan van Wassenaer beklom als een van de eersten de stormladder. Het werd een vreselijk gevecht op de muren, Jan werd in zijn linker kaak geschoten en viel zwaar gewond in de slotgracht tussen zijn gesneuvelde makkers. Gelukkig kon hij roepen en zo werd hij gered. De keizer kwam hoogstpersoonlijk aan zijn ziekbed en was woedend over zijn roekeloos gedrag maar Jan zei dat hij als aanvoerder het voorbeeld moest geven en juist zijn mannen moest voorgaan in het gevecht. Zijn misvormde gezicht heeft hij aan deze slag overgehouden en sindsdien wordt hij "Jan met de Kaak" genoemd.
Eind 1512 vervolgde hij de troepen van de hertog van Gelre die Amsterdam hadden geplunderd en driehonderd schepen in brand hadden gestoken. Maar zijn leger werd toen verslagen en hijzelf gevangen genomen. De hertog van Gelre liet hem opsluiten in een hangende kooi in het kasteel in Hattem, waar hij werd geslagen en vernederd. Hij moest bijna 2 jaar in blijven zitten tot 20.000 gulden losgeld voor hem betaald was.
Tenslotte is hij in de oorlog tegen de Friezen tijdens het beleg voor Sloten in september 1523 zo ernstig gewond geraakt dat hij aan die verwondingen in december van dat jaar is bezweken. Het verhaal gaat dat een in het wit geklede vrouw hem tot drie maal toe gewaarschuwd had toch niet te dicht bij het stadje te komen.
Op 27 januari 1524 werd zijn lichaam bijgezet in de Haagse Kloosterkerk. Het schijnt een prachtige begrafenis geweest te zijn met heel veel pracht en praal en uitgebreid ceremonieel.
Jan met de Kaak had een groot bezit gehad met jurisdictie over het hele gebied tussen Den Haag en de Rijn. Hij was ook de laatste van Wassenaer die zich Burggraaf van Leiden mocht noemen. Verder was hij lid van de orde van het "Gulden Vlies" een grote eer.
Van hem wordt ook verteld dat hij belangstelling had voor kunst en archeologie. Jan Mostaert die bijgevoegd schilderij maakte was zeker niet de eerste de beste in die tijd. Tijdens zijn leven kwam opeens voor de laatste keer de Brittenburg voor Katwijk boven water. We weten nog steeds niet precies wat dat voor een bouwsel is geweest en daarna heeft niemand het meer gezien maar Jan was zeer geïnteresseerd en hij liet er stenen van opslaan in zijn huis.

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten