Wassenaer.net

Jacob van Wassenaer Obdam (1645 - 1714), was luitenant-generaal van de cavalerie. In deze rang fungeerde hij tijdens de Spaanse successie oorlog. In deze periode reisde hij ook als ambassadeur van de Staten-Generaal naar Engeland, Dusseldorf, Frankrijk, Polen en Pruisen.

Door zijn huwelijk in 1676 met Adriana Sophia van Raesfelt erfde hij van zijn schoonvader het landgoed Twickel bij Delden. Het echtpaar kreeg zeven kinderen, onder wie Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam.

Veel van de boeken in de bibliotheek van Twickel zijn aangekocht door Jacob en zijn zonen Johan Hendrik (1683-1745) en Unico (1692-1766). De boeken zijn gebonden in kalfsleer. Een deel ervan is getooid met het familiewapen. De boekstempels zijn ontworpen door Daniël Marot. De spreuk Mutando non Mutor is aan het wapen toegevoegd na de verheffing van Jacob tot Rijksgraaf in 1711. Interessant is ook de keten van de Olifantsorde bij dit wapen. Evenals zijn vader ontving ook Jacob de Deense orde van de Olifant. De boekstempels zijn door de eeuwen heen bewaard gebleven.

 

Kwartierstaat van Jacob van Wassenaer Obdam jr. De vrouwelijke kwartieren zijn ovaal. De kwartierstaat is opgemaakt voor het huwelijk van Jacob met Adriana Sophia van Raesfelt. Hiermee kon Jacob aantonen dat zowel zijn grootouders als zijn overgrootouders van adel waren. Dat was van belang om lid te kunnen worden van de ridderschap. De leden van de ridderschap maakten deel uit van het gewestelijk bestuur.

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten